Menu

Verslag CIVON 12 oktober

12 oktober 2021

Het ‘maken’ tot kunst verheven

Wat een super interessante avond was het gisteren! Hoewel we als Huntenkring Businessclub al vaker bij Civon te gast zijn geweest, weten ze ons keer op keer weer te verrassen! Gisteravond was een avond waarbij kunst en industrie samenkomen en meer met elkaar gemeen bleken te hebben dan je misschien op het eerste ogenblik verwacht. Waarbij de een op een creatieve kunstzinnige manier naar vormen en objecten kijkt en de ander juist weer aangetrokken wordt door de doeltreffende en praktische manier van omgaan met 3D printen. Een plek waar een prachtige combinatie van vakmanschap, creativiteit en een nieuwe manier van denken samenkomen, of het nu in de industrie is of in de kunstwereld.

Voor diegenen die er niet bij waren en nu denken: huh? Waar gáát dit over? Even een korte uitleg van wat kunstenaar Michiel van der Kley en Innovatiemakelaar Martin Stor, beiden met veel passie voor 3D printen, ons te vertellen hadden – voor het echte werk zou ik je toch even adviseren om eens te gaan kijken bij Civon.

Kunstenaar Michiel van der Kley vindt inspiratie in organische vormen uit de natuur, door bijvoorbeeld te kijken naar patronen van een maiskolf, of vormen die in schelpen of insectenvleugels voorkomen en dit te vertalen naar 3D objecten. Objecten die in de kunstwereld hoge ogen gooien, of juist praktisch in de weg- en wegenbouw kunnen worden ingezet.

Van der Kley werkte met – anders dan zijn achternaam doet vermoeden – onder andere plastic geprinte 3D vormen om een kunstwerk te maken dat bekendstaat als the Egg project. Met dit kunstwerk haalde hij de internationale pers, verscheen op Italiaanse en Spaanse TV om er meer over te vertellen en exposeerde ook onder andere in deze landen. Een mooi project waarin iedereen over de hele wereld aan mee kon werken door een onderdeeltje van dit Egg te printen en op te sturen met een foto uit de plaats van herkomst. Het gaat te ver om zijn hele presentatie nu uit te schrijven maar ga dit zien! Het staat nu in Ulft, of all places!

Diezelfde Van der Kley ging daarna verder met beton printen. In opdracht van Rijkswaterstaat staat nu de grootste 3D geprinte brug van de wereld in Nijmegen. Door 3D techniek toe te passen kon er snel gebouwd worden met minder massief materiaal. Waar je normaal gesproken beton giet in blokken, kon er nu met ‘hol’ beton gewerkt worden zonder afbreuk te doen aan draagkracht. Hiermee kan er duurzamer omgegaan worden met materiaal. Innovatief, kostenbesparend en uiteindelijk ook beter voor het milieu.

En eigenlijk is dat ook een goede samenvatting van wat 3D printen in de maakindustrie kan betekenen. Martin Stor, ook wel de “innovatiemakelaar” genoemd, vertelde ons over de verschillende toepassingen die er met 3D metaal printen zijn. Zo heeft Kaak door middel van 3D printen een onderdeel aan een machinepark kunnen toevoegen dat nu niet uit meerdere onderdelen bestaat maar uit één geheel. Die techniek en die vormen samen in één onderdeel is met geen enkele andere techniek mogelijk. En waar je dus vroeger moest werken met scharnieren, onderdelen die wellicht verschillende levensduren hebben en vervangen moeten worden is dat nu in een onderdeel. En een verbetering. Het onderdeel van die machine waar hij het over had, moest met een mesje een streepje maken in een deeg (Kaak werkt voornamelijk voor machinale bakkerijen over de hele wereld). Vaak bleef er deeg aan dat mesje hangen. Door nu te werken met een poreus snijgedeelte werd er lucht doorheen geblazen waardoor je altijd een ‘clean cut’ hebt. De toepassing van 3D printen is in feite eindeloos.

CIVON manager Gijs Smeman gaf in zijn presentatie aan dat het een van CIVON’s doelen van is om techniek interessant te maken (of te houden). Ik kan je zeggen dat dát doel zeker is gelukt wat ons betreft!

Hartelijk dank CIVON voor deze avond!

Onze leden