Op bezoek bij Remondis in Lünen

Uitstapje!

Wat een leuke en leerzame dag hebben we gehad! Met zo’n 90 Huntenkringleden gingen we met twee bussen op weg naar Lünen, Duitsland. Onderweg hadden we door een klein logistiek foutje de keuze uit broodjes belegd met óf kaas óf ham (afhankelijk van welke bus je was ingestapt) maar dat mocht de pret niet drukken :-)

Na ein klein bisschen Stau unterwegs konden we even de benen strekken voordat de gidsen aan boord van de bussen kwamen en we onze reis vervolgden over het inmense recyclingspark van Remondis. Onderweg kregen we uitvoerig uitleg over de diverse mogelijkheden van recycling - van de resten uit de filters tegen zure regen waar gips van gemaakt kon worden tot de auto’s op het terrein die reden op het product van gemalen dierkadavers.

Indrukwekkend wat Remondis met ‘afval’ kan doen - hele wijken kunnen van energie worden voorzien van de energie die vrijkomt met de verwerking van afval. Ook benadrukte de gids dat het niet alleen belangrijk is om te kijken wat we met afval kunnen doen, maar om al bij het vervaardigen van nieuwe producten na te denken over de verwerking van het product als het zijn levensduur bereikt heeft. Vroeger bestonden producten uit veel simpelere samenstellingen - en is dus makkelijker te scheiden bij afvalverwerking. Tegenwoordig zijn er zoveel producten samengeperst en dus lastiger te hergebruiken. Ontzettend interessant om te zien hoe innovatief er met de diverse afvalproducten wordt omgegaan.

Na de rondleiding reden we verder naar het resort in Jammertal waar we na een typisch Duits ontvangst mit Kaffee und Kuchen een presentatie kregen van Niels Visser en herr dr. Andreas Krawczik. We kregen ook een filmpje te zien wat er gedaan wordt met gebruikte Nespresso cupjes. Naar verluidt wilde zelfs George Clooney wel voor deze bedrijfsfilm komen opdraven; de gevraagde 1 miljoen euro commissie bleek echter een spelbreker te zijn.

Aansluitend aan de presentatie was het tijd voor een gezellige borrel, de Duitse ‘Null Fünfers’ werden ruimschoots uitgedeeld en ook het diner was weer top verzorgd!

Onze hartelijke dank aan Remondis voor dit geweldige bedrijfsbezoek - wat was het goed verzorgd en goed georganiseerd. Een herinnering die we niet snel bij het grofvuil zullen zetten!

Foto’s

Vlak voor onze vaste fotograaf Stan Bouman naar de opstapplaats wilde vertrekken, kreeg hij een ongeluk met zijn auto waardoor hij niet meekon. Gelukkig betrof het alleen blikschade en geen persoonlijke schade. We hebben het gebrek aan een fotograaf opgelost door met onze mobiele telefoons maar wat foto’s te maken en gelukkig was daar ook Bart Sollman. De zoon van Huntenkringlid Marc Sollman studeert Journalistiek aan de Hogeschool voor Communicatie en heeft een meteen een mooie reportage gemaakt van de Huntenkring. Hartelijk dank Bart!

Bekijk hier de foto’s

 

Terug naar nieuws
Persoonlijk & social